Vijesti iz automoto svijeta – 05.11.2016.

Pogledajte pregled vijesti iz automoto svijeta - Auto Market magazin od 5. studenog 2016.

Najava o vraćanju jedne od najpopularnijih mjera među poduzetnicima već je izazvala oduševljenje među svima koji imaju namjeru obnoviti svoj poslovni vozni park. Odbitak pretporeza za troškove nabave automobila tako bi iznosio 50%, za 20% manje nego prije 4 godine kada je ova mjera u potpunosti ukinuta. No da bi došlo do većeg pomaka u prodaji automobila potrebno je uvesti još promjena, poput smanjenja trošarina na nove automobile, čemu se nadaju svi domaći zastupnici.

U hrvatske salone stigla je nova Ateca, postavši tako dostupna svima zainteresiranima za probne vožnje. Prvi Seatov SUV bit će dostupan po cijeni nešto većoj od 148 tisuća kuna, koliko stoji model s Referens paketom opreme i jednolitarskim TSI trocilindrašem od 115 konjskih snaga. U ponudi je još jedan benzinski od 140, te tri TDI motora, među kojima najsnažniji nudi 190 konja. Kupci mogu birati između pogona na prednje ili na sve kotače, DSG i ručnog mjenjača, te tri razine opreme – Referens, Stajl i Ekselens.

Sljedećeg tjedna u hrvatskim prodajnim salonima Peugeot kreće s prodajom potpuno novog modela 3008. I dok je prethodnik bio svojevrsna kombinacija monovolumena i SUV-a, francuski proizvođač napustio je tu koncepciju i predstavio pravi SUV, koji najavljuje planiranu strategiju uspona marke u viši cjenovni razred. Vizualno je vrlo dopadljiv, dobro odmjerenih vanjskih dimenzija, uz prostranu kabinu i prtljažnik od 520 litara. Nudit će se u tri glavna paketa opreme – Access, Active, Allure, a tu je i GT Line razina opremljenosti namijenjena najzahtjevnijima. Vrh ponude činit će GT izvedba 3008-ice, koju pokreće 180 konja snažan dvolitarski BluHDI motor, uparen sa šesterostupanjskim automatikom, te brojnim stilskim i visokotehnološkim dodacima kojima Peugeot namjerava privući zahtjevnije kupce u ovoj, vrlo konkurentnoj klasi. Cijene pojedinih modela doznat ćemo uskoro.

Opel je objavio snimke testnog prototipa nove Insignie. Iako su zbog kamuflaže detalji teško uočljivi, nova generacija i naoko se čini većom od prethodnika. Opel, međutim, ističe da će buduća Insignija biti samo pet i pol centimetara duža, ali će istodobno dobiti čak 9 centimetara veći međuosovinski razmak. Stoga valja očekivati veću prostranost i udobnost, a nova platforma i manja masa nesumnjivo će rezultirati i boljim voznim svojstvima. Svjetska premijera najavljena je za ženevski salon u ožujku sljedeće godine.

Iako će se svjetska premijera novog Mini Countryman održati u drugoj polovici studenog na salonu u Los Angelesu, već sada su poznati svi važniji detalji. Druga generacija koristi platformu BMW-a X1, što se odrazilo i na veće vanjske dimenzije. Novi Countryman bit će tako duži za 20, a širi za tri centimetra, uz 7 i pol centimetara veći međuosovinski razmak. Dobio je redizajnirana prednja svjetla, sada s upečatljivim dnevnim svjetlima u obliku “aureole”, obnovljen je i stražnji svjetlosni sklop, a tu je i mnoštvo drugih dizajnerskih detalja, karakterističnih za Minijevu gamu. Osvježen je i interijer, kojim dominira veliki središnji zaslon kojim se upravlja dodirom, pa je brzinomjer prebačen iza upravljača. U ponudi će se naći dva benzinska i dva dizelska agregata, a posebno zanimanje mogao bi izazvati i prvi Minijev “plug in” hibrid. Pokretat će ga kombinacija 1.5-litarskog i električnog motora, ukupne snage 224 “konja”. Novi Countryman u prodaji će se naći u proljeće 2017.

30. listopada počelo je zimsko računanje vremena, što za vozače znači obvezu upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala i po danu. Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama zaboravljanje te obveze moglo bi vas stajati 300 kuna. Ova odredba za vozače automobila primjenjuje se do 25. ožujka 2017. godine, dok za vozače mopeda i motocikala ona važi tijekom cijele godine.

Komentari

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0