Provozali smo Fiat Tipo – 1.6 JTD motor snage 120 KS

Novi Fiat Tipo i u novoj je inačici ostao dosljedan – udobnost, sigurnost i korektna izvedba za pristupačnu cijenu. Osmišljen je u Italiji, proizveden u Turskoj, a mi smo ga provozali po zagrebačkoj okolici...

Novi Fiat Tipo predstavljen je još prošle godine na sajmu u Istanbulu. Iako dijeli isto ime s modelom koji je obilježio kraj osamdesetih i prvu polovicu devedesetih godina prošloga stoljeća, svaka sličnost ovdje završava.

Osmišljen kao trovolumenska limuzina, dizajniran je u Italiji, a razvijen i proizveden u Turskoj. Zapravo je riječ o nasljedniku modela Linea, koji je konstruiran ponajprije za tržišta u razvoju, kao i tržišta na kojima je financijska kriza uzela svoj danak. Cilj je, naravno, bio da budući kupci Fiatova aduta u C segmentu za uložen novac dobiju maksimalnu vrijednost. Znamo li da ulazni model kod nas stoji neznatno manje od sto tisuća kuna, čini se da su Talijani u tome i uspjeli. 

fiat-tipo

Provozali smo model koji ne prelazi 130.000 kuna

Mi smo provozali  model opremljen 1.6 litarskim Multijet II turbodizelskim agregatom koji razvija 120 konjskih snaga. Uz 320 Nm okretnog momenta, dostupnih već pri 1750 okretaja, očekivano je elastičan i iznenađujuće tih, a prema dosadašnjim iskustvima s ovim motorima, vjerojatno i vrlo pouzdan. Očekivano, bez problema se nosi s gradskom gužvom, a dovoljno je potentan i na otvorenoj cesti. Krasi ga štedljivost, što je još jedan od aduta ovog automobila koji bi po mnogo čemu trebao zadovoljiti potrebe prosječne obitelji. Uz tešku nogu na papučici gasa ona je bila neznatno veća od pet litara na sto kilometara.

fiat-tipo

Uz vanjske dimenzije, koje su na razini nekoliko tisuća eura skupljih automobila, obiteljski su i gabariti njegove unutrašnjosti, ponajprije uzmemo li u obzir obujam prtljažnika od 520 litara. Prtljažni prostor otvara se automatski, što će sigurno razveseliti potencijalne kupce, no otvor je ipak premali. Izgled interijera ne obara s nogu, no mora se priznati da je sve na svom mjestu.

Upravljač dobro leži u rukama i lako ga je podešavati, a City režim serva itekako dobro dođe pri manevriranju prilikom parkiranja. Kada ga se isključi, upravljač postaje vrlo izravan, a uzmemo li u obzir vrlo dobro podešen ovjes – ovaj automobil s lakoćom će voziti i početnici. Što se samog ovjesa tiče, moramo naglasiti da ovdje nema govora o avangardnim rješenjima, no prokušana geometrija s Mcpherson ovjesom na prednjoj osovini i polukrutom torzijskom osovinom straga jamči izdržljivost i na lošijim cestama. Doduše, ovako opremljen, sa 17-inčnim alumijskim naplacima, činio se ipak malo pretvrdim, unatoč vrlo udobnim prednjim sjedalima. Ostaje za vidjeti kako će s vremenom tvrdoća utjecati na plastiku u unutrašnjosti, koja je prava “fiatovska”, odnosno prilično tvrda na dodir.

Što se sigurnosti tiče, Tipo već u standardnoj opremi nudi sustav od šest zračnih jastuka, ABS s EBD-om, te izvrsna prednja svjetla i maglenke s funkcijom zakretanja. Za razliku od slabijih izvedbi s bubnjevima na zadnjim kotačima, testni model imao je stražnje disk kočnice. U vožnji su vrlo učinkovite i lako se doziraju, što je svakako još jedan plus.

Pop Star paket kojim je bio opremljen testirani automobil,  nudi sve što je potrebno prosječnom kupcu. Doduše, uz spomenuti motor i razinu opremljenosti, metalik boju i alu naplatke, te još neke korisne sitnice, cijena ovog Tipa prelazi 130 tisuća kuna, no mora se priznati da će kupci za taj iznos dobiti dobro opremljen, vizualno privlačan, te nadasve racionalan automobil. Znamo li da uz njega Fiat daje i petogodišnje jamstvo, interes za ovaj model, koji je po mnogo čemu ispred konkurencije, zasigurno neće izostati.

Komentari

WORDPRESS: 0
DISQUS: 2