Neće grom u koprive? Ponekad i hoće. Zato je važno imati i policu kasko osiguranja.

Što je kasko osiguranje i zašto ga treba imati? Obvezno auto osiguranje stvar je zakona i nemoguće ga je izbjeći, pa se tako bez njega i obavljenog

Što je kasko osiguranje i zašto ga treba imati?

Obvezno auto osiguranje stvar je zakona i nemoguće ga je izbjeći, pa se tako bez njega i obavljenog tehničkog pregleda ni ne smijete uključiti u promet. No ako ste jedan od onih koji ovlaš gleda što potpisuje samo zato „jer se to mora“, lako bi vam moglo promaknuti da je obvezno osiguranje namijenjeno zaštiti samo onih koji nesreću nisu skrivili. Jednostavno rečeno, kada se dogodi nesreća oštećenu stranu isplaćuje osiguranje okrivljenog, dok on sam ne dobiva ništa. Dapače, ukoliko je nesreću skrivio pod utjecajem alkohola morat će osiguranju vratiti dio isplaćene sume.

Zbog toga je pametno misliti i na vlastitu zaštitu i ugovoriti KASKO osiguranje. U tom slučaju šteta na vozilu bit će vam nadoknađena u slučaju:
– krađe, provalne krađe i razbojstva
– uništenja ili oštećenja vozila u prometnim nezgodama [udar, prevrnuće, iskliznuće] kada ste Vi prouzročili ili ste suodgovorni za nezgodu
– kada je vozilo oštećeno bez Vašeg znanja
– zbog pada ili udarca nekog predmeta
– vremenskih nepogoda [oluje, tuče i udara groma]
– požara, eksplozije i drugih ugovorenih rizika.
Ako ne želite ugovoriti potpuno kasko osiguranje, na raspolaganju Vam je odabir jedne od kombinacija djelomičnog kasko osiguranja kojim su osigurani samo pojedini rizici, a za još širu zaštitu tu su i dopunska osiguranja.

Tako primjerice HOK Osiguranje nudi sljedeće opcije:

Kasko START nudi pokriće od sudara s poznatim vozilom i pokriće od krađe (krađa, provalna krađa i razbojstvo). Moguće ga je ugovoriti za osobna vozila starosti od 4 do 15 godina i snage do 250 kW.
Teritorijalno pokriće uključuje zemlje članice sustava zelene karte, odnosno pokriće je prošireno u odnosu na puni kasko na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Premija osiguranja ovisi o marki vozila, snazi vozila i dobi osiguranika. Na krađu se primjenjuje franšiza od 10% od iznosa štete.

Kasko PRO namijenjeno je svima koji vjeruju da najveću opasnost za njihov automobil predstavljaju rizici na koje ne mogu utjecati. Stoga ovim pokrićem vozilu osiguravaju adekvatnu zaštitu od nepredvidivih rizika, kao što su:

1. krađa, provalna krađa i razbojstvo
2. požar
3. oluja, tuča
4. poplava, bujica i visoka voda
5. udar groma
6. eksplozija (osim eksplozije nuklearne energije)
7. pad snijega ili leda
8. pad zračnih letjelica svih vrsta
9. štete nastale nakon ostvarenja rizika iz krađe, provalne krađe i
rabojstva
10. štete koje uzrokuju životinje na vozilu u mirovanju
11. krađa guma ili naplataka (felgi)
12. krađa ključeva vozila iz zaključane prostorije, uz obveznu prijavu
policiji
13. oštećenja tapeciranih dijelova vozila prilikom pružanja pomoći osobama
koje su stradale u prometnoj nezgodi

Kasko FORTE namijenjen je onima koji su investirali značajna novčana sredstva (primjerice, kredit) u svoje vozilo te bi htjeli zaštiti investiciju od velikih (kapitalnih) i totalnih šteta, dok im manje štete ne predstavljaju problem, odnosno ne ugrožavanju njihovu investiciju. Proizvod je pogodan za starija vozila jer premija i pokrića punog kaska nisu prilagođeni potrebama starijih vozila. Kasko Forte nudi pokriće punog kaska uz primjenu viših odbitnih franšiza. Premija osiguranja ovisi o marki vozila, snazi vozila, dobi osiguranika i starosti vozila.

Iako se ponekad čini kao oveća investicija, u slučaju nesreće višestruko će se isplatiti. Ne kaže se uzalud da je vožnja bez osiguranja – najskuplja vožnja!

2016-12-03-finalizacija-00_15_16_03-still103

Komentari

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0