Najčešći uzroci problema i povećanja rizika u prometu

Najčešći uzroci problema i povećanja rizika u prometu

Svi smo svjesni razine rizika u prometu. Gledajući posljednje vijesti i statistike, činit će nam se kako niti jedna pojedina izolirana aktivnost nije dovoljna kako bi se rizici smanjili. Međutim, razvoj same auto industrije, edukacija i informiranje vozača, kvalitetnije prometnice te organizacija prometa uz osiguravajuće kuće mogu promijeniti situaciju. Znamo da je i više nego korisno početi od nas i Vas, čitatelja, pojedinaca.

 

Dobar podsjetnik za sve sudionike u prometu, a vezan uz sigurnost na cesti svih nas su sljedeći čimbenici. Svi oni utječu na stanje u prometu i moguće rizične situacije.

 

1. Vremenski uvjeti i nepredviđene okolnosti u prometu

 

Od najzahtjevnijih vremenskih uvjeta poput snježnih nanosa, jakog vjetra, zatim onih čestih poput mokrih i skliskih cesta pa do naizgled ugodnih, poput sunca koje može zasljepiti vozača, uvijek posebnu pažnju treba usmjeriti na vremenske uvjeta a i prilagoditi im se. Vremenski uvjeti vrlo su česti uzroci proklizavanja, dužeg perioda kočenja, dužeg vremena potrebnog za pravovremenu reakciju i smanjene percepcije okoline, a samim time i prometnih nesreća.

Druga skupina faktora koje često vozači zaboravljaju su nepredviđene okolnosti poput: radova na cesti, nastalih nesreća ili zastoja u prometu, održavanje prometnica, prometnice upitne kvalitete i slično, a koje u kombinaciji s nepoštivanjem brzine, znakova i pravila, često uzrukuju nepotrebne probleme.

 

sigurnost-na-cesti-najcesti-uzroci

 

2. Kvarovi automobila

 

Iako auto industrija već duži period vremena ulaže resurse i napore u povećanje kvalitete automobila i sigurnosti u automobilima pa je na tako na ovaj čimbenik ostvaren znatan napredak, i dalje možemo očekivati situacije u kojima iz niza razloga naš “ljubimac” može zakazati.

 

najcesci-uzroci-problema-u-voznji

 

3. Neoprezni vozači i “ljudski” faktor

 

Dok god postoje automobili postojat će i vozači različitih navika, sposobnosti i svijesti o drugima. Nažalost, posljednje spomenuto sve se više očituje u prometu. Osim neprilagođene brzine i “agresivne” vožnje, često smo svjedoci drugih aktivnosti koje vozači obavljaju za vrijeme…hmmm, vožnje. Te aktivnosti su iznimno rizično razgovaranje na mobilnom uređaju, konzumiranje hrane i pića, distrakcije uzrokovane suvozačima i sl.
Ukratko, bilo koje aktivnosti koje ne uključuju osnovnu aktivnost – samu vožnju.

 

najcesci-uzroci-problema-i-rizika-u-prometu

 

Zato budite razumni, svjesni i oprezni vozači, a za sve ostale slučajeve i bolji osjećaj sigurnosti na cesti, obratite se našem partneru, HOK osiguranju.


Foto: stocksnap

Komentari

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0